måndag 16 augusti 2010

Bekräftelse

Alla verkar ha ett behov av bekräftelse från omgivningen, stort som litet. Vi vill få bekräftat att vi har ett värde i andras ögon antingen att vi duger som vän, arbetskamrat eller partner. Att duga som vän är en viktig social bit, en roll som inte gör sig själv utan måste förtjänas. Visa sig värdig förtroenden och testas att finnas där när vännerna har det svårt. Som arbetskamrat vill man visa att man KAN, att kollegor kan lita på ens kompetens att alltid veta råd när det händer nåt. Att finnas för alla, både de som vårdar och vårdas. Som partner i ett förhållande måste man både bekräfta och bekräftas för att tillföra näring i förhållandet. Visa och visas uppskattning. Våga visa känslor och våga ta emot de känslor den andre bekräftar.

I alla avseenden måste det vara eb tvåvägskommunikation. Tillförs bekräftelsen ensidigt haltar tillvaron och allt riskerar tippa.

Men hur svårt kan allt detta vara? Det kan vara hur svårt som helst. Tillit, ork, tålamod, ärlighet, rädsla och så mycket mer krävs i alla avseenden.